fbpx
Zoeken
Bekijk alle artikelen van

Fictie voorbij: 'Een sprankelend gemis', gedicht gebaseerd op Arthur Japin

In Podium publiceren we fictie die uitgaat van reeds bestaande fictie. De auteur heeft zich laten leiden door een schrijver, verhaal of personage uit de wereldliteratuur.

Senna Laura Leezenberg liet zich inspireren door Een schitterend gebrek van Arthur Japin, waarin de veertienjarige Lucia in de ban raakt van de zeventienjarige Giacomo Casanova. Ze verklaren elkaar de liefde en beloven elkaar eeuwige trouw, maar wanneer Giacomo voor een tijd vertrekt, gebeurt er iets waardoor Lucia hem na zijn terugkomst niet meer onder ogen durft te komen. Alleen gemaskerd durft ze zich in het openbaar te vertonen. Met dit verhaal als leidraad schreef Senna het eerste gedicht dat op Karakters verschijnt. Door de ogen van Lucia lezen we over de worstelingen in haar liefde voor Giacomo en de rampspoed die haar overkomt.


 

Een sprankelend gemis

Ik ben een bekwame liefhebber
Mijn zwakte
is mijn kracht
Dondersgoed weet jij hoe of wat
dat je bestaat uit pracht en praal
Niet geheel onschuldig,
doch gehuldigd.

Je ging
weg

Gewapend met verleidingskracht
Hoogmoed in je hoge hoed
De rode horizon tegemoet.

En toen
niks.

De bliksem sloeg in
Oneindige voorspoed verruild voor een vloek
De dood kwam mij halen.
Ik vocht
Mijn schoonheid verwaterde
Ik zweer bij blaren
Ze bonzen en knappen.
Ooit zal deze pijn bedaren
Als ik stop mezelf te verraden.